Kazna za parkiranje – Da li po zakonu moramo da je platimo?

kazna za parkiranje

Jedna od najvećih dilema među vozačima automobila u Srbiji glasi: Da li moramo da plaćamo kaznu koju nam izda “Parking servis” ili su u pravu svi oni koji tvrde da ova kompanija nema pravo da izdaje doplatnu kartu, jer ona predstavlja kaznu, a „Parking servis” nema pravo da kažnjava niti je zakonski ovlašćen za to.

U slučaju neplaćanja parkinga, „Parking servis” ima pravo da naplati onoliko vremena koliko ste prekoračili ,tj. onoliko vreme koje je utvrdio i dokazao materijalnim dokazom kontrolor.

Ako je sat parkiranja 50 dinara, a vi niste platili 3 sata, onda je to 150 dinara. Za ta 3 sata kontrolor bi trebalo da vam izda račun koji treba platiti u roku od 7 dana.

U slučaju da se to ne plati, Parking servis ima pravo po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju da naplati sudskim putem račun od vas (sa kamatom i sudskim troškovima) na osnovu izdate verodostojne isprave (neplaćeni racun).

Međutim, “Parking servis” nema pravo da izdaje doplatnu kartu jer ona predstavlja kaznu, a on nije zakonski ovlašćen za to.

Ko ima pravo na naplatu kazne za parkiranje?

Pravo na naplatu kazne imaju državni organi kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, a ne grad ili opština na osnovu svoje odluke.

Javno preduzeće ima ovlašćenje od Grada, ali odluke gradskih vlasti ne mogu biti iznad zakonskih odluka i nemaju pravni osnov za kažnjavanje neplaćanja parkiranja.

kazna za parkiranje

Parkiranje je regulisano Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima (ZOBS). Kaznenim odredbama ZOBS-a nije predviđen prekršaj za neplaćanje usluge parkiranja u tačno određenom periodu niti je moguće po drugim opštim aktima klasifikovati doplatnu kartu kao prekršaj.

Neplaćanje parkiranja nije klasifikovano kao delo u krivičnom zakonu, niti kao prekršaj u prekršajnom zakonu.

Da se vozilo ukloni paukom ili postavi uređaj kojim se sprečava odvoženje vozila (lisice) nalog izdaje saobraćajni policajac samo ako je vozilo nepropisno parkirano ili ugrožava normalno odvijanje saobraćaja po odredbama ZOBS-a clan 278 stav 12., što znači da Parking servis to ne može da radi ako nije plaćeno parkiranje.

Policija nije nadležna niti sme da proverava ako ste parkirani na mestu gde je dozvoljeno parkiranje da li ste platili parkiranje. Policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila sa mesta obeleženog za parkiranje ako vam je isteklo vreme ili niste platili parking.

Ako je „Parking servis” bez naloga policajca odneo vozilo ili blokirao vozilo “lisicama” treba prijaviti krađu i blokadu Policiji i uzeti potvrdu o prijavi krađe i blokade (što je policija dužna da izda) s kojom možete preko suda nadoknaditi nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Ustavni sud Srbije je 12. maja 2011. godine proglasio da je gradska (opštinska) odluka o plaćanju doplatne karte – kazne na zoniranom parkingu – protivzakonita i da sekazna parking obustavi izdavanje doplatnih karti.

To bi značilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i da je sud neće prihvatiti.

Poseban problem je što je doplatna karta pisana na vlasnika vozila koji možda uopšte nije upravljao vozilom taj dan, a na sudu treba dokazati da je baš vlasnik vozio.

Takođe, vozaču nije uručena lično već se stavlja pod brisače, a zakon ne poznaje takvu vrstu uručenja, već je to predviđeno gradskom (opštinskom) odlukom koja olakšava posao kontroloru i stavlja se iznad zakona.

Pravo naplate kazne imaju državni organi, kojima je zakonom povereno to ovlašćenje, ukoliko je u pitanju prekršaj. To ovlašćenje sigurno nema Parking servis.

16 Responses
 1. Miloš

  Poštovani, hvala na članku. Šta je onda Vaš predlog, šta raditi ako zateknemo tu „kaznu“ na brisaču? Koji su nam dalji koraci? Hvala.

  1. Zoran Minić

   Poštovani, niste dužni da platite tu kaznu. Kao što sam napisao u članku, Ustavni sud Srbije je 12. maja 2011. godine proglasio da je gradska (opštinska) odluka o plaćanju doplatne karte -kazne na zoniranom parkingu – protivzakonita i da sekazna parking obustavi izdavanje doplatnih karti. To bi značilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i da je sud neće prihvatiti.

  2. Mihailo

   Pozdrav, dobih prosle godine kaznu ispod brisaca, nakon placenog parkinga koji je istekao par minuta.
   Zanemario sam tu kaznu, od 1070 din.
   Medjutim, danas mi je stiglo na kucnu adresu da izvrsitelj zeli da naplati kaznu od vrednosti od 25.000 din ako ne i vise, jer ima previse brojeva i potrazivanja.
   I sve to po nalogu JKP Stara Pazova(koja ni nema status grada)
   Sta dalje ciniti, platiti im tu abnormalnu svotu novca, obratiti se nekom?

 2. Pavle

  Lepo napisano ali sudovi rade u korist Parking servisa.

  A šta da radimo sa komunalnom milicijom koja naplaćauje kazne za navodno nepravilno parkiranje pa čak i na parkingu VMA.

  1. Zoran Minić

   Poštovani, u članku sam već napisao, ali evo, ponoviću. Dakle, policija nije nadležna niti sme da proverava ako ste parkirani na mestu gde je dozvoljeno parkiranje da li ste platili parkiranje. Policija ne izdaje nalog za uklanjanje vozila sa mesta obeleženog za parkiranje ako vam je isteklo vreme ili niste platili parking.Takođe, to ne može činiti ni komunalna milicija. Niste dužni da platite takvu doplatnu kartu. Dalje, Ako je „Parking servis” bez naloga policajca odneo vozilo ili blokirao vozilo “lisicama” treba prijaviti krađu i blokadu Policiji i uzeti potvrdu o prijavi krađe i blokade (što je policija dužna da izda) s kojom možete preko suda nadoknaditi nastalu materijalnu i nematerijalnu štetu. Isto važi i za komunalnu miliciju. Ukoliko Vam neko bez ovlašćenja i pravnog osnova uzme novac, možete ga prijaviti za krađu.

   Ustavni sud Srbije je 12. maja 2011. godine proglasio da je gradska (opštinska) odluka o plaćanju doplatne karte -kazne na zoniranom parkingu – protivzakonita i da sekazna parking obustavi izdavanje doplatnih karti. To bi značilo da doplatna karta nije verodostojna isprava podobna za izvršenje po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju i da je sud neće prihvatiti.

  2. Peđa

   Komentajr*
   Dobar dan, ja sam danas dobio čestitku od izvršitelja. Nisam platio parking misleći da ću brzo oposliti obaveze, nisam imao kredita, a kiosk gde se može kupiti karta je podaleko i vrativši se zatekao na šajbni kaznu 1200 din. Došavši kući platio sam preko neta 30 din za sat parkiranja. A bio sam 20 minuta na parking mestu. Nosim se mišlju da uložim žalbu, te molim za komentar, savet. Hvala

   1. Zoran Minić

    Poštovani,

    svakako možete podneti prigovor / žalbu da ste platili više. Ukoliko Vam sredstva ne budu vraćena, onda možete podneti tužbu, to bi bio spor male vrednosti.

 3. Goran

  Postovani,oko 1000 Pancevaca je ovih dana preko javnog izvrsitelja u Pancevu dobilo kazne o naolati parkinga u iznosu od oko 25.000 dinara po jednoj kazni,a po potrazivannjuprivatne firme Daik iz Paracina,kome je jkp parking servis prodao dugovanje.pocela je prinudna naplata.
  Sta da radimo?

  1. Zoran Minić

   Poštovani,

   dobra opcija je da se podnese grupna tužba sudu. Dakle, građani koji su oštećeni treba da podnesu jednu tužbu protiv te firme.

 4. Stanko

  Dobar dan, Danas sam dobio kaznu za praking u Novom Sadu. Uplatio sam u 10:00 i vazi do 11:00, a kazna je izdata oko 12, Bio sam na ispitu i nisam bio u mogucnosti da platim. Da li takva kazna mora da se plati ili samo da zanemarim. Cena kazne je 900 din

  1. Zoran Minić

   Poštovani,

   o ovom konkretnom pitanju smo razgovarali telefonskim putem. Hvala Vam što ste kontaktirali Advokatsku kancelariju Minić.

 5. Milka

  Poštovani,
  da li advokat ima pravo da mi pošalje Obaveštenje u kom kaže da je JKP PARKINZI I PIJACE ZR ustupilo parking kartu od 1.000 rsd privatnoj firmi (a ta novootvorena firma je od tog advokata) Centar za likvidnost doo Novi Sad, i zahteva da uplatim 1.000 za parking + 4.500 rsd za Obaveštenje! na tu njegovu firmu.
  Nikakve dokaze mi nisu priložili (u smislu otkud znam ko je kome dug ustupio kad me JKP Parkinzi Zr to nije obavestilo, niti ikad opomenu poslalo)!
  Tražila sam da mi nakon uplate izdaju račun (bilo kakav, e račun, fiskalni…, samo da je validan, jer smatram da je ovo otimačina para od naroda) oni kao doo firma kažu da nisu u obavezi da mi bilo sta izdaju već da čuvam uplatnicu?!

  1. Zoran Minić

   Poštovana,

   advokat ima pravo ad Vam pošalje obaveštenje kao takvo.

   Drugo je pitanje da li JKP ima pravo da naplaćuje doplatne karte ili ustupa potraživanja po osnovu tih karata, o čemu sam pisao.

   Ukoliko je došlo do ustupanja potraživanja, potrebno je da Vas pismeno pozovu da uplatite dug onome kome je ustupljeno potraživanje, i da Vam nakon uplate izdaju potvrdu o tome. Razlog više za izdavanje potvrde / računa je što ste Vi tražili da Vam izdaju i to je njihova obaveza.

   Vi svakako sačuvajte priznanice o plaćanju, ukoliko dođe do spora, biće Vam potrebne, naročito što Vam je to jedini dokaz da ste uplaćivali toj firmi.

 6. Marija

  Dobar dan,pre godinu dana smo dobili kaznu u Novom Sadu,iz Bijeljine smo,auto je registrovano u BiH.Kaznu smo zanemarili,da bi nam sad stiglo da treba da platimo 50e za tu istu kaznu od 900 dinara.Da li platiti tih 50 eura ili ne?

Leave a Reply