Odlaganje izdržavanja zatvorske kazne čest je slučaj u Srbiji i čak 70 odsto osuđenika iskoristi ovu zakonsku mogućnost i zatraži odlaganje bar jednom. Kada i na koji je način moguće odložiti zatvor opisano je konkretno u zakonu.

U skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija razlozi za odlaganje kazne zatvora su:

 • rođenje deteta,
 • bolest osuđenika ili bliskog srodnika,
 • sezonski radovi kada nema ko drugi da ih obavlja ili
 • neki neodložan posao koji bi mogao da izazove znatnu materijalnu štetu.

Predsednik suda ima pravo da odbije ili ukine odlaganje zatvorske kazne ako se utvrdi da je bilo zloupotreba ovog prava.

Da li je moguće odložiti zatvorsku kaznu?

Da, odlaganje zatvorske kazne je moguće u vanrednim situacijama poput:

 1. akutne bolesti,
 2. ako je žena navršila šesti mesec trudnoće,
 3. zbog smrti ili bolesti člana porodice,
 4. zbog neodložnih poljskih i sezonskih radova,
 5. zbog završetka školovanja,
 6. za polaganje već prijavljenog ispita,
 7. ukoliko je supruga osuđenog pred porođajem i ako su na izvršenje kazne pozvani i bračni drug ili neki drugi član porodice.
odlaganje izdrzavanja zatvorske kazne

Svake godine 500-600 osuđenika podnosi molbe za odlaganje izvršenja zatvorske kazne, od čega, prema podacima osnovnih sudova, polovina bude usvojena.

U praksi je najčešći slučaj narušenog zdravlja, bilo osuđenika ili člana njegove uže porodice, o trudnoći, rođenju deteta, smrti člana porodice ili o završetku posla koji ne trpi odlaganje.

Osuđenik se obraća sudu s molbom i dostavljenom lekarskom dokumentacijom ili s drugim dokazom.

Na koji vremenski period je moguće odložiti zatvorsku kaznu?

Izdržavanje kazne se najčešće odlaže na tri meseca, a posle toga osuđeni može ponoviti zahtev.

U molbi se navode razlozi i prilažu se dokazi koji potvrđuju navedene razloge i označava se vremenski period za koji se odlaganje traži.

Molba se prilaže predsedniku nadležnog osnovnog suda. On je dužan da u roku od tri dana od prijema molbe donese rešenje.

molba za odlaganje zatvorske kazne

Molba za odlaganje se opoziva ako predsednik nadležnog osnovnog suda utvrdi da nisu postojali razlozi za odlaganje kazne ili su u međuvremenu prestali.

Trudnicama se zatvor odlaže ako su prešle šest meseci trudnoće, a majkama ako je dete mlađe od godinu dana, najduže do njegove treće godine.

I muž trudnice, međutim, može dobiti odlaganje zbog njene trudnoće, ako je žena pred porođajem i nema ko drugi da joj pomogne.

Ukoliko je osuđeni oboleo od teške bolesti, za čije lečenje nema uslova u Specijalnoj zatvorskoj bolnici, kazna se odlaže do ozdravljenja, a ako su sa osuđenim na izdržavanje pozvani i supružnik ili član uže porodice, na šest meseci.

Kazna se odlaže i zbog školovanja (na šest meseci) ili prijemnog ispita (na dva meseca).

U kojim slučajevima se odbija molba za odlaganje zatvorske kazne?

Predsednik suda ima pravo da odbije ili ukine odlaganje zatvorske kazne ako se utvrdi da je bilo zloupotreba ovog prava.

zatvor

Neretko se dešava da osuđeni falsifikuju lekarske nalaze o bolesti ili izmisle da je supruga u drugom stanju i prouzrokuju da krivično odgovaraju i zbog toga. Često sami lekari budu procesuirani zbog izdavanja lažnih lekarskih uverenja.

Ukoliko se sumnja na zloupotrebu, osuđeni se upućuju na komisiju koja utvrđuje da li postoje valjani razlozi za odlaganje.

Problem se javlja ne samo kada dođe do zloupotrebe već i kada se desi zastarelost slučaja.

Zastarelost zatvorske kazne

Moguće je odlaganje jedne kazne više puta i takođe je čest slučaj da nakon više odlaganja, dođe do zastarelosti kazne, kada su u pitanju kazne izdržavanja zatvora sa manjim vremenskim periodom.

Zastarelost dolazi ne samo zbog konstantnog odlaganja već i zbog promena zakona, jer raspon kazni za neka krivična dela se menja.

Ukoliko je presuda za kaznu duža od 10 godina zatvora, obavezan pritvor i kod težih zakonskih sankcija sud odmah upućuje na izvršenje kazne kako osuđeni ne bi pobegao ili ugrozio nekoga.

U slučaju odlaganja izdržavanja kazne, postavlja se pitanje šta se dešava kada osuđenik jednostavno ne dođe na prijemno odeljenje zatvora onog dana kada ga tamo očekuju na osnovu sudskog poziva ili kada izbegava da primi poziv?

Tada se smatra da je u bekstvu i raspisuje se poternica.

Advokat Zoran J. Minić

lawofficeminic@gmail.com

Related Posts

6 Responses
  1. Zoran Minić

   Poštovani, postoji mogućnost odlaganja izvršenja zatvorske kazne. Odlaganje zatvorske kazne je moguće u vanrednim situacijama poput: akutne bolesti, ako je žena navršila šesti mesec trudnoće, zbog smrti ili bolesti člana porodice, zbog neodložnih poljskih i sezonskih radova, zbog završetka školovanja, za polaganje već prijavljenog ispita, ukoliko je supruga osuđenog pred porođajem i ako su na izvršenje kazne pozvani i bračni drug ili neki drugi član porodice.

   Zbog prirode izdržavanja kazne sa nanogicom, mislim da nema mesta primeni ove mogučnosti.

 1. Leskovcanin

  Postovani, imam 77 godina,, penzioner sam Bio sam profesor Univerziteta u Nisu, punih 34 godine, gde sam i penzionisan. Osudjen sam na dve godine ztvora jer sam psovao i vredjao svog advokata, inace dugogodisnjeg prijatelja itd, itd. Pre dve godine mi je otkriven kancer levog bubrega, koji je od 6 cm narasatao na 32 cm. Kancerogeni bubreg, zalepljen na stomacnu aortu, mi je uklonjen hiruskim putem. Jedva sam ostao ziv. Redovno idem na svaka 2-3 meseca na kontroke na kliniku za Onkologiju Univerxitetskog centra u Nisu. Dosad sam bio 5 puta na skener, 6-7 puta na ultrazvuk i dvaputa na magnetnu rezonancu. poslednji put sam bio na kontrolu 26 marta 2024.godine, a pregledi za skener, ultrazvuk ,magnetnu rezonancu i krvnu sliku su mi zakazani za 26, 28, 29 i 30 julu. Konzlijum na onkologiji mi je zakazan nakon zavrsenih pregleda. 2-3 avgust 2024. Poziv za izdrzavanje zatvorske kazne mi je dosao da se javim u Cupriji 10.7.2024. godine. Da li mogu i kako da odlozim iydrzavanje zatvorske kazne. Pozdrav.

Leave a Reply